Skip to main content

Hoeveel zonnepanelen kies je? Ga je voor de AGM accu of kies je voor lithium. Welkom in de wereld van elektra.

De eerste vraag die ik aan klanten vraag is, wat wil je gaan doen en hoeveel dagen wil je “offgrid” staan. Op basis van de apparatuur en de wensen van de klant bouwen wij een geheel elektra circuit. Ga je voor duurzaam en wil je graag zonnepanelen? Ga je voor de duurdere lithium accu of kies je een AGM accu. Lees meer over de verschillende opties.

Zonnepanelen

Hoe meer hoe beter. Deze manier van stroom opwekken is erg prettig zeker als je vrij wilt staan. Houdt er rekening mee dat de zonnepanelen die je kiest, daadwerkelijk op je dak passen. Gebruik ook desgewenst de spoilers of montagehoeken om de zonnepanelen te bevestigen. Wij monteren vaak 2 X 175 WP van Victron. Gecombineerd met Victron Smart Solar MPPT 100/30.

Lithium vs AGM accu

Waar Lithium bijna in zijn geheel kan ontladen kan de AGM Accu dat niet. Tevens zijn lithium accu’s een stuk lichter dan de AGM Accu’s. Er zit echter wel een groot prijs verschil tussen de beide accu’s. Daarnaast heb je voor de lithium accu duurdere onderdelen nodig. De cellen van de Lithium zijn namelijk erg gevoelig en deze dienen door additionele apparatuur beschermd te worden. Dus er zitten erg veel voordelen aan een Lithium accu maar het is wel een enorm prijsverschil.

Bijladen tijdens het rijden

Tijdens het rijden is het prettig om de accu bij te laden. Als je dan ergens aankomt heb je altijd een volle accu. Dit kan door middel van een cyrix. Cyrix is een schakel relais die de accu bij laad op moment dat je rijdt. Hij is gekoppeld aan de dynamo. Let op voor Euro 5 en Euro 6 auto’s heb je een ander relais nodig.

Walstroom

En de traditionele manier van bijladen is natuurlijk via de CEE stekker door middel van een stopcontact aan de buitenzijde van de camper.

Meten is weten! Het is goed inzichtelijk te maken welke stroomgebruikers je hebt in jouw camper. Zo heb je al vrij snel een goed beeld van het verbruik.

Leave a Reply